Liceul Tehnologic „Henri Coandă” Sibiu

Așa am început noi ….
2005 – anul în care se pun bazele Parteneriatului ”Școală – Întreprindere” la standarde europene. Compa SA s-a reorganizat și retehnologizat, dar forța de muncă specializată întârzia să apară, și nici perspective nu se întrevedeau. Profesori, ingineri, specialiști din cadrul companiei Compa SA, am pornit pe drumul marilor schimbări: cursuri de formare atât în cadrul Compa SA cât și la firma producătoare de mașini unelte din Franța. Formarea s-a făcut atât din punct de vedere al specialității, cât și din punct de vedere al strategiilor didactice. După un an de formare profesională, am început să schimbăm câte ceva, la Liceul Tehnologic ”Henri Coandă”. Centrul de Formare Profesională din cadrul Compa SA ne-a asigurat pregătirea practică de laborator. Am adaptat și CDLul, astfel încât elevii de liceu, calificarea profesională ”Tehnician prelucrări mecanice”, au învățat să utilizeze și să programeze MUCN –urile – calificare veche cu competențe și abilități noi. Acum se încheie și primele contracte de școlarizare, elevii primesc burse și au loc de muncă asigurat. Se întrezărea un învățământ dual, pe care noi îl numeam doar ”parteneriat”.


”Am fost printre primii absolvenți ai Liceului Tehnologic ”Henri Coandă”, care am beneficiat de bursă și loc de muncă după absolvire. Dar îmi doream mai mult. Compa SA m-a sprijinit să îmi continui studiile și astăzi sunt inginer mecanic, lucrând ca șef de secție în companie,” a declarat Radu.


Nevoia acută de specialiști în prelucrări mecanice pe MUCN ne-a determinat, pe noi, ca școală să înființăm clase cu specializări noi: ”Tehnician mecatronist” și ”Operator la MUCN”. În 2007, avem primele clase de început în aceste calificări. La nivel național, erau 3 licee care aveau aceste calificări: Liceul Tehnologic ”Henri Coandă” Sibiu, un liceu din Sfântu Gheorghe și un liceu din Brașov.


Aceste noi calificări, solicitate pe piața forței de muncă, au dus la dezvoltarea parteneriatului cu compania. Numărul de burse de școlarizare crește, tot mai mulți absolvenți se angajează în
specialitate.


Acest Parteneriat, în care compania s-a implicat și a investit în formarea profesională a viitorilor angajați, a antrenat și alți parteneri și a devenit învățământ dual.


”Eram în clasa a VIII a. Citisem în ziare tot mai multe anunțuri ale agenților economici aflați în căutare de ”Operatori MUCN”. M-ar fi interesat, dar, trebuia să am răspunsul la multe întrebări: ce înseamnă MUCN, ce face un operator MUCN, ce înseamnă învățământ dual, etc. Eu nu sunt din Sibiu și alte întrebări mă frământau: unde stau, cu ce îmi plătesc întreținerea. Am primit răspuns la toate întrebările de la reprezentantul liceului, atunci când au venit cu prezentarea ofertei
educaționale. La început a fost greu, dar acum, în prag de absolvire, mă bucur că am ales să fiu elev la învățământul dual, să am o calificare solicitată pe piața muncii, dar, și mai important este că voi
fi angajat la COMPA SA. Mă gândesc să îmi continui studiile în învățământul seral, pentru o calificare de nivel 4”, a povestit Alexandru, elev în clasa a XI a.


”Şcoala Profesională în sistem dual reprezintă, pentru elevi, o șansă de a se dezvolta pe toate planurile şi de a dobândi o experienţă vastă în domeniul lor de pregătire. La început, am avut emoții că nu voi face față …. Mă gândeam că este o meserie pentru băieți. Dar acum, privind în urmă și văzând ce trebuie să facă un operator MUCN, recomand fetelor să se orienteze spre această meserie. Beneficiile vin însă la sfârșit, atunci când primesc o ofertă de angajare şi pot evolua în carieră”, ne spune Nicoleta, elevă în clasa a X a.


Şi povestea continuă ……

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *